Kunststof oplossingen in de technische sector: Schuimen

Een mast van een windmolen laten drijven? Of drijflichamen isoleren tegen schokken en botsingen? Bij Maropol Group passen we verschillende soorten schuim toe om drijfvermogen aan te brengen of toe te voegen aan objecten en het isoleren van drijvend materieel en ander objecten. 

Zachte schuimen

De zachte schuimen zijn flexibele polyethyleen schuimen (PE). Deze passen wij toe in drijvende boeien, drijflichamen (voor onder andere baggerleidingen) en fenders. Door het geheugen dat dit materiaal bezit komt het behandelde object na een botsing weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Afhankelijk van de hardheid van het schuim vindt deze terugvorming plaats in een tijdsbestek variërend van enkele minuten tot een dag. Deze schuimen worden ook toegepast als geluidsisolerend materiaal. De schuimen zijn verkrijgbaar in verschillende densiteiten en hardheden en worden geëxpandeerd in een speciale oven. 

Harde schuimen

De harde schuimen (in de volksmond bekend als PUR-schuim) zijn over het algemeen polyurethaanschuimen. Deze zijn eveneens in diverse densiteiten en met verschillend brandgedrag verkrijgbaar. De PUR-schuimen worden gesprayd of gegoten in alle mogelijke vormen maar zijn ook in blok- en plaatvorm verkrijgbaar. Dit sprayen en gieten kan gedaan worden om drijfvermogen te creëren en wordt onder andere toegepast bij drijvende leidingen en drijvende en diepteboeien. De densiteit van het materiaal varieert van ca. 35 tot maar liefst 600 kg/m3 en we hebben ervaring op gebruiksdieptes tot 1.500 meter. 

Windmolens

Naast de eerder genoemde toepassingen hebben we tevens projecten gerealiseerd voor het vervoer van windmolen masten over water en ankerboeien. De kracht en veelzijdigheid van schuimen bewijzen zich bij elk project!