*
*
*
*
*
*
*
*

Kunststof oplossingen in de offshore: Kunststof schuimen

Sinds Maropol International bestaat werken wij met verschillende kunststof schuimen, zowel "harde” als "zachte”. De zachte schuimen zijn vaak flexibele polyethylene schuimen die verkrijgbaar zijn in een verschillende densiteit. Een flexibel polyethylene schuim is een schuim dat geëxpandeerd wordt in een speciale oven in de fabriek. 

Ze kunnen ook voor geluidsisolerende toepassingen gebruikt worden en hebben verschillende "geheugens”. Dat wil zeggen dat een ingedrukt schuim een bepaalde vorm aanneemt en na verloop van tijd weer terug komt in de oorspronkelijke vorm. Afhankelijk van het type schuim kan dit enkele minuten duren, maar ook een hele dag.

Deze schuimen worden onder andere gebruikt in drijvende boeien, andere drijflichamen en fenders.

De harde schuimen zijn meestal polyurethaan schuimen die eveneens in allerlei densiteiten en met verschillend brandgedrag verkrijgbaar zijn. Deze PUR schuimen zijn onder andere in blok- en plaatvorm verkrijgbaar, maar ook als schalen of segmenten voor om ronde objecten en in allerlei andere vormstukken.

Daarnaast beschikt Maropol International over geavanceerde spuitapparatuur waar polyurethaan schuimen gesprayd of gegoten kunnen worden, maar ook coatings op basis van polyrea of polyurethaan.

Dit sprayen en gieten kan gedaan worden om een isolerende toepassing te krijgen (bijvoorbeeld sprayen onderkant van een vloer in de kruipruimte of isoleren van een spouwmuur of om een sandwichconstructie te maken), maar ook om bijvoorbeeld drijfvermogen te creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drijvende leidingen en boeien.

Boeien en drijvende leidingen kunnen ook voor onderwater toepassingen gerealiseerd worden. Wij hebben ervaring tot aan gebruiksdieptes van 1.500 meter. Afhankelijk van diepte en de daaruit voortvloeiende druk kan er voor hogere densiteiten polyurethaan schuim gekozen worden. We hebben het dan over densiteiten vanaf circa 35 tot aan 500-600 kg/m³, zowel machine verwerkt of als kant-en-klaar blokschuim.

Enkele door ons gerealiseerde projecten in het verleden zijn stalen ankerboeien, maar ook speciale constructies zoals pluggen voor windmolen die op zee geplaatst worden.

Deze masten, tot aan 90 meter hoog en 6,5 meter diameter, wegen tot wel 900 ton. Voor het transport worden deze stalen masten voorzien van speciale pluggen zodat ze de mast afsluiten en blijven drijven. Deze pluggen zijn door ons voorzien van een polyurethaan hardschuim om drijfvermogen te creëren. Op deze manier kunnen ze over zee vervoert worden naar waar de mast geplaatst dient te worden.

Op het moment dat deze masten geplaatst worden, worden de pluggen verwijdert en omdat ze een drijfvermogen hebben komen ze meteen naar boven. Het schuim is van zo’n densiteit dat het waterdruk tot aan circa 25 meter diepte aankan.

In heel veel van dit soort toepassingen wordt het polyurethaan schuim (blokken, platen, segmenten of vormstukken of gespoten of gegoten grondstoffen) afgewerkt met een polyrea of polyurethaan coating.

Boeien en drijvers: gerecycled en tweedehands


Volg Maropol InternationalWereldwijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en projecten van de Maropol International? Dan volgt u ons op Facebook en Linkedin!